Refinansiering av gjeld

Av | 20. desember 2021

Ved å refinansiere gjeld med høye renter kan du rydde opp i din egen økonomi og starte med blanke ark. Sliter du med flere dyre forbrukslån med høy rente? Da kan en refinansiering av forbrukslån være et godt alternativ.

Husk å se igjennom din økonomiske situasjon før du bestemmer deg for å ta opp et nytt lån for å samle mindre smålån. Vurder om det nye lånet vil gi deg en lavere kostnad i måneden. Vil lånet bli dyrere over lengre tid? Tommelfingerregelen er å bruke mye tid på å sammenligne refinansieringslån slik at du ender opp med det beste lånet for deg.

Så fort du har funnet et riktig lån for din økonomi, søker du om et refinansieringslån slik at du kan samle smålån og dyr gjeld.

Spesielt i de tilfellene hvor du innehar mer enn ett lån uten sikkerhet, kan en refinansiering være ekstra nyttig. Det er veldig unødvendig å betale dobbelt eller trippelt med rentekostnader og gebyrer på flere dyre lån.

Slik refinansierer du lån

Prosessen med å refinansiere lån fungerer slik at du tar opp et nytt forbrukslån for å samle både gjeld og lån som du har tatt opp hos andre banker og långivere. Hensikten med å refinansiere er også å bli raskere gjeldfri, få bedre lånebetingelser og mindre utgifter hver måned.

Refinansiere smålån?

Et smålån kategoriseres som et mindre forbrukslån, og har derfor den samme lånestrukturen som andre lån uten sikkerhet. Rentesatsen er høyere på et smålån siden det er snakk om et relativt lavt beløp med en kortere løpetid enn det er på ordinære forbrukslån.

En hovedregel er at desto mindre penger du låner uten sikkerhet, jo høyere effektiv rente vil du få med på kjøpet. Derfor er en refinansiering av smålån spesielt lønnsomt.

Her er et eksempel:

Vi tar for oss en situasjon der du har tre smålån på bok, alle med en effektiv rente på mellom 30% og 120%. Her må du betale rente på tre forskjellige lån, samtidig må du betale gebyrer for alle tre.

Dersom du refinansierer disse vil du i stedet kunne forholde deg til ett lån med kun en effektiv rente. Når du øker lånebeløpet vil også renten være lavere. Pengene du sparer på denne refinansiering kan du bruke til å betale ned ytterligere gjeld. Det er klokere enn å bruke penger på unødvendig låneutgifter.