Flere hundretusener av nordmenn handler julegaver med lånte penger

Av | 10. desember 2021

Mange opplever et sterkt kjøpepress når vi nærmer oss jul, dermed blir billig forbrukslån og kredittkort ofte løsningen.

Flere landsdekkende spørreundersøkelser viser at mange i Norge kommer til å bruke lånte penger når de skal sørge for pakker under juletreet i år.

Hvert år kommer Hovedorganisasjonen Virke med et visst anslag om hvor mye penger nordmenn vil bruke mat, pynt og gaver til jul. Ekspertene fra Virke tror vi kommer til å bruke omlag 1000 kroner mer i 2021 sammenlignet med året 2019.

Regningen vil komme – da kan dette være en god løsning

For å sikre et forsvarlig gaveforbruk på gaver før jul, vil det beste være å planlegge godt. Ved å lag ditt eget julebudsjett kan du unngå unødvendige dyre spontankjøp. Likevel er det ikke nødvendigvis uforsvarlig å handle gaver på nett med kreditt. Dersom du benytter kredittkort vil du gjerne få en rentefri periode, dette kan du benytte deg av.

Du bør uansett lage deg en tilbakebetalingsplan når du bruker penger som du egentlig ikke har.

Føler du på et kjøpepress når julen gjør sitt inntog?

Mange kjenner et ordentlig kjøpepress så fort man skriver desember. I ettertid er det mange som har en følelse av at de brukte litt for mye penger enn det som var nødvendig. Deretter kommer regningene og konsekvensen av det hele.

Da er det godt å vite at det finnes flere banker som har lang erfaring med å hjelpe kunder med refinansiering slik at de får ryddet opp i egen økonomi. Bankene får som regel en økning i henvendelser om refinansiering etter julen.

Dersom den aktuelle banken ikke kan hjelpe deg med å refinansiere hele gjelden med en gang, vil du uansett ofte få en god nedbetalingsplan på gjelden du har.

Refinansiering uten sikkerhet

Før du skal refinansiere uten sikkerhet er det viktig at du finner ut hvilke lån du har. Disse bør du skaffe deg en oversikt over både når det gjelder inntekter og utgifter.

Når du skal søke om refinansieringslån bør du bruke en sammenligningstjeneste. Da holder det at du sender en søknad, så vil sammenligningstjenesten videresende denne til sine samarbeidsbanker. Dette koster deg ingenting og er helt uforpliktende.

Når du får ulike tilbud tilbake, bestemmer du selv hvilket tilbud du ønsker å takke ja til.